Wybór wyciskarki

Dobre wyciskarki
Świeżo wyciskane soki są bardzo zdrowe, niemniej jednak żeby uzyskać najlepszą jakość takich soków, powinno się zastosować do wyciskania odpowiednie urządzenia. Wyciskarka gastronomiczna nie zawsze zapewnia, że uzyskany sok będzie świetnej jakości. Musimy podzielić wyciskarki ze względu na ich sposób działania.



Mamy na rynku wyciskarki wolnoobrotowe i normalne wyciskarki do owoców. Wyciskarka standardowa funkcjonuje szybko, a przez to podgrzewa wyciskany materiał, czyli owoce, warzywa lub zioła, a to skutkuje stratami witamin i składników mineralnych. W wysokiej temperaturze zniszczeniu ulega między innymi cenna witamina C. Wolnoobrotowe wyciskarki nie podgrzewają tak mocno towarów, a przez to nie powodują zmniejszenia ilości witamin. Wyciskarka wolnoobrotowa jest droższa, ale daje możliwość nam uzyskać sok o zdecydowanie lepszym składzie. Wyciskarka gastronomiczna do cytrusów jest dosyć dużą maszyną nastawioną przede wszystkim na wyciskanie ogromnej ilości soku z cytryny, mandarynek czy pomarańczy. Taka wyciskarka ma dużą pojemność i dosyć szybko działa, dzięki czemu daje możliwość produkować prawie hurtowe ilości soków. Zwykłe normalne wyciskarki z przeznaczeniem do domu działają z całą pewnością wolniej, przez to możemy w nich przygotować mniejszą ilość soku. Nie znaczy to jednak, że sok ten będzie miał gorsze właściwości. Tak jak wspomnieliśmy wcześniej, wszystko uzależniony jest od sposobu działania dokładnie określonej wyciskarki, zatem warto zaznajomić się ze standardem danego urządzenia zanim zdecydujemy się na jego zakup.

Zobacz także: wyciskarka wolnoobrotowa sana.