Wielu właścicieli firm z sektora gastronomicznego zastanawia się, czy nie gorzej kupić swoją komorę chłodniczą, czy wynająć ją w firmie, która świadczy takie usługi. Przede wszystkim długoterminowy wynajem chłodni może się opłacać w momencie, kiedy taka chłodnia jest nam potrzebna tylko na kilka tygodni lub kilka miesięcy. Gdy używamy jej stale, to w pewnych przypadkach całkiem dobrze zakupić swoje urządzenie lub wziąć je w leasing, jeśli bez wątpienia istnieje taka sposobność.
Nieco całkiem inaczej sprawa ma miejsce w przypadku komór służących do dojrzewania. Komory dojrzewalnicze są zwykle wykorzystywane stale w firmach, które specjalizują się w żywności dojrzewającej, przykładowo serach. W takich firmach produkcja odbywa się systemem ciągłym, więc komora jest wykorzystywana właściwie stale. Oczywiście można ją też wypożyczyć, a koszt wypożyczenia nierzadko będzie niższy niż koszt zakupu i eksploatacji. Na 100 procent przed podjęciem ostatecznej decyzji warto sprawdzić różne modele biznesowe i stworzyć bilans przychodów i strat zarówno w jednym, jak i w drugim przypadku. Wtedy dowiemy się, które rozwiązanie będzie lepsze i efektywniejsze z punktu widzenia naszej firmy, a nie pod kątem ogólnych zasad czy sytuacji jakie mają na rynku. Bacząc na na to, że każda firma jest inna, rozwiązania dla poszczególnych w każdej chwili trzeba zaimplementować indywidualnie, dbając o różnorodne czynniki, a sprawdzeniem najlepszych rozwiązań powinien się zająć specjalista, który jest w stanie oszacować ryzyko biznesowe każdej z opcji branych pod uwagę.
Więcej: komory mroźnicze.